UN BRAND DE SUCCES
Iarna anului 1992. Vremuri de cumpănă, sărăcie și confuzie peste tot în țară. La acestea se adăugau mii de copiii ai străzii fugiți din orfelinatele comuniste. Pentru mulți dintre ei, canalele orașului ofereau un adăpost necesar în zilele geroase. Numai puțin de 40 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani se refugiau pe țevile de încălzire ale orașului Iași din zona Universității de Medicină și Farmacie.
Fundația Iosif, prin voluntarii ei, era prezentă pe stradă oferind mâncare și îmbrăcăminte copiilor străzii. Dincolo de un ceai cald și o haină mai groasă, voluntarii Fundației Iosif aduceau acel zâmbet cald, atât de mult dorit de zecile de copii ai nimănui.
Într-una din zile, când termometrele au înghețat la minus 25 de grade, voluntarii Fundației Iosif au primit o veste dureroasă. Într-unul din canale a avut loc un incendiu. Copiii de acolo, încercând să mai înmoaie gerul cumplit au făcut un foc din resturile de cartoane adunate de prin oraș. Căldura i-a toropit și au adormit. Suficient cât focul nesupravegheat să se extindă la țevile de încălzire și să provoace un incendiu. Când voluntarii au ajuns la fața locului, trei dintre copii erau dați dispăruți. Împreună cu supraviețuitorii, voluntarii au coborât în, canal în căutarea celor dispăruți. Cu lumânări în mână pentru a risipi întunericul de nepătruns, voluntarii și ceilalți copii au înaintat în adâncul canalului, strigându-i pe cei dispăruți. La un moment dat dramaticul deznodâmânt le-a ieșit în cale.
Cei trei copii dispăruți zăceau arși în întunericul ce altădată îi ferea de ploaie, vânt și ger. Unul dintre copiii care a însoțit voluntarii, Vasile Ariton, de durere, a căzut în genunchi ținând lumânarea, în mâna lui, ca un ultim gest de rugăciune pentru prietenii lui pierduți.
Aceast tablou încărcat de durere și emoție a rămas ca o pecete vie peste inima celor din Fundația Iosif și astfel s-a născut ceea ce astăzi putem numi cu acoperire “un brand de succes”. Pornind de la acest tablou, inițiatorii Fundației Iosif au imortalizat teribila scenă într-un logo care să poarte peste ani și ani viziunea și misiunea Fundației Iosif – cea de a fi alături de copiii aflați în dificultate, de a le oferi sprijin și mângâiere în clipele grele ale vieții lor.
Și tu poți să fii o pecete vie peste destinul unui copil. Implică-te alături de noi în sprijinirea copiilor aflați în dificultate!
ISTORIC
Fundația Iosif a fost înființată în anul 1992, dezvoltându-se de-a lungul celor 21 ani ca o organizație creștină. Ne-am concentrat atenția și interesul pentru a sprijini copiii aflați în dificultate, pentru asistarea lor ambulatorie și rezidențială în vederea reintegrării sociale.
Am început să prin a oferi hrană caldă copiilor străzii din zonele: Gară și Autogară Iași. Obiectivul nostru s-a centrat pe ocrotirea copiilor părăsiți în stradă sau spitale, încercând să acordăm și asistență familiilor acestora pentru a diminua efectele abandonului.
În 1993 am obținut recunoștere juridică, reușind astfel să proiectăm activități de sprijinire a persoanelor aflate în impas, în condiții deplin legale. Am găzduit copiii proveniți din stradă în două apartamente închiriate, le-am oferit ajutor care să acopere nevoile lor de bază: igienă, hrană, haine curate dar și integrarea într-un sistem de învățământ prin asistență la lecții. De asemenea, am căutat să identificăm familiile de unde provin, am consiliat relația familie – copil și am oferit asistență și sprijin emoțional în depășirea condițiilor psiho-sociale dificile în care se aflau.
Casa Iosif a fost o inițiativă de care suntem mândri ca echipă. A fost construită între anii 1996 și 1998 cu scopul de a se folosi pentru asistarea a 25-30 de copii pe o perioadă limitată de timp (6-12 luni) sau până la reintegrarea lor familială sau socială. În august 1998 am inaugurat Casa Iosif și timp de 8 ani, până în anul 2006, am oferit adăpost și sprijin pentru mai mult de 200 de copii/an iar 2500 de familii/an au beneficiat de ajutor din partea noastră.
Perioada 2006-2012 poate fi denumită “Proiecte europene”. Am beneficiat în acești ani de oportunitățile finanțărilor nerambursabile pe diferite programe: Phare, Transfrontalier, POSDRU. În toate proiectele desfășurate, echipa Fundației Iosif s-a implicat cu profesionalism și dăruire, extinzând aria de activități, care vin în ajutorul persoanelor aflate în nevoie, la: schimb de experiență, instruire și pregătire pentru piața muncii și prevenirea abandonului școlar.