In vizita la Jandarmeriei

Pe 3 aprilie 1850, Domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica, aproba hotarârea Divanului obstesc si semna “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”, oferindu-i astfel statut juridic si stabilindu-i principii de organizare si functionare. La 164 de ani de la înfiintarea Jandarmeriei Române, peste tot în tara sunt organizate, zilele acestea, manifestari religios-militare si culturale, în amintirea acestui moment. Cu ocazia acestui eveniment istoric am mers în vizita la Inspectoratul de Jandarmi al judetului Iasi.

Aici copiii au putut descoperi (unii pentru prima data în viata) ce înseamna munca de jandarm si de ce este important ca cineva sa fie “cu ochii în patru” la siguranta publica. Copiii s-au bucurat de demonstratiile facute de jandarmi, cu câini dresati sa imobilizeze un infractor, cu echipaje care coboara în tromba din masini somând cu foc de arma pe raufacatori ori tehnici de autoaparare în caz de nevoie. În plus, am vizitat muzeul Jandarmeriei unde copii au putut cunoaste putin din istoria acestui organism de paza si ordine publica înfiintat în România anilor 1850.

Dincolo de toate, vizita a avut si rol educativ în informarea copiilor cu privire la munca jandarmului si pericolele existente în spatiul public. Ba unii dintre copiii au fost impresionati de riscurile la care se expune un jandarm în misiune marturisind: “Eu am crezut ca un jandarm da doar zapada din drum si cara alimente la oamenii necajiti. Acum îmi dau seama ca daca nu ar fi jandarmii nu are cine sa ne mai pazeasca de oamenii rai. Este foarte periculos ce fac ei.”

La finalul vizitei, copiii au fost invitati sa încerce diferite obiecte folosite de jandarmi în misiuni, ba chiar au urcat în masinile de interventie si si-au imaginat ca sunt în cautarea unor infractori.

Share This Post

vezi toate stirile fundatiei iosif

IMPLICĂ-TE! FII PARTE A SCHIMBĂRII!

Îți oferim diverse oportunități de implicare:
Redirecționează 2% către programele Fundației Iosif. Implică-te în campania “Un gest mic face un copil mare!” Fii voluntarul nostru în proiectele desfășurate. Sprijină proiectele noastre prin diverse donații sau idei care să vină în ajutorul copiilor aflați în dificultate.
Completează formularul de contact și vom lua legătura cu tine.

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.